Nachtmerries: Noor’s ervaring met paardencoaching

De meeste mensen sturen voor een eenmalige sessie een bericht waarin staat beschreven welk thema ze willen aanpakken. De 15 jarige Noor* vertelde pas toen ze in de bak met het gekozen paard, Rose, waar ze mee zat. Ik kreeg de vraag: “kun je iets met angstaanjagende dromen? Zo erg dat ik niet eens meer durf te slapen”

Met paardencoaching kun je vervelende dromen en nachtmerries uitvergroten. Terwijl je de dromen onderzoekt, is het paard er om steun en richting te geven. Als een paard op een bepaald punt stopt, zit daar meestal veel spanning. Daar kun je dan verder zoeken naar jouw betekenis van de droom.

De droom uitpluizen

De eerste stap was het onderzoeken van de droom, Noor mocht de droom concreet maken zodat ze er op een afstand naar kon kijken en er doorheen kon lopen. Rose liep eerst schouder aan schouder mee, tot Noor op het punt kwam waar ze de meeste spanning had. Rose stopte gelijk en kon echt niet worden overgehaald om mee te lopen. Omdat Noor ook nog erg gespannen was, liep ze naar een andere plek. Rose besloot het van een afstandje te bekijken.

De link tussen de droomwereld en het dagelijks leven vinden

Vervolgens mocht Noor alle delen van de droom uitpluizen, haar dromen gingen over oorlog. Waar zou dit vandaan kunnen komen, waar zouden bepaalde objecten of figuren voor staan? Noor dacht hier diep over na en kon alles voorzichtig een plaatsje geven. Ze vroeg of ik hetzelfde dacht. Inmiddels verplaatste Rose zich achter haar, als een steunpilaar. Ik heb haar uitgelegd dat dit haar droom is en hier geen goed of fout antwoord zou zijn en vroeg haar welke van deze situaties ze kon herleiden naar dagelijkse situaties.

Emoties?

Toen kwamen we bij de volgende stap, welke emoties horen hierbij? Noor besloot snel: bang, boos en verdrietig. Rose kwam weer naast haar staan en begon ontspannen af te kauwen. Dit voelde goed. We kwamen tot een manier om Noor’s emoties van die dag een plekje te geven voor ze gaat slapen en Noor bedankte Rose met een lange knuffel.

Ik heb een manier gevonden om mijn angsten om te draaien en op te schrijven!

Vandaag een hele fijne coaching sessie gehad bij Evy en met Rose.  Ik had een best ingewikkeld onderwerp, maar Evy wist hier goed op in te spelen.  Evy wist de goede vragen te stellen en zette mij erg aan het denken.  Naar mate ik meer ging ontspannen kwam Rose naast mij staan, en had ik mega veel steun aan haar. We hebben samen een goede manier gevonden hoe ik mijn angsten kan omdraaien en opschrijven. Heel erg fijn!

Noor

*Om privacy redenen heb ik een andere naam en foto gebruikt.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *