Sterker staan en Angst de baas zijn

Wist jij al dat angstproblemen tot de top 5 van de meest voorkomende mentale problemen behoren? Uit een grootschalig Nederlands onderzoek (2007) is gebleken dat ongeveer 1.055.900 mensen tussen 18 en 65 jaar leden aan een klinische angststoornis (413.100 mannen en 642.800 vrouwen). Circa 8% van de mannen en 12,5% van de vrouwen lijden aan angststoornissen (De Graaf e.a., 2010). Daarnaast zijn er ook veel mensen die regelmatig last hebben van angst, maar nog wel normaal kunnen functioneren.

Als moeder van een 13 jarige zoon dat al geruime tijd worstelde met sociale angst, wil ik graag delen hoe paardencoaching een ongelofelijke impact heeft gehad op zijn leven en ons gezin. We bevonden ons in een situatie waarin mijn kind moeite had om zichzelf uit te drukken, vriendschappen aan te gaan en de wereld met vertrouwen tegemoet te treden. We hadden verschillende therapieën geprobeerd, maar het leek alsof er iets ontbrak - tot we paardencoaching ontdekten.

De eerste keer dat mijn zoon in contact kwam met de paarden en Evy, zagen we meteen een verschil. De paarden straalden rust uit en hun oordeelloze aanwezigheid in combinatie met Evy's empathie creëerde een veilige omgeving waarin mijn zoon zich vrij voelde om te spreken zonder angst voor afwijzing. Wat ik het meest bewonder aan paardencoaching is hoe het de emotionele intelligentie van mijn kind ontwikkelde. Samenwerken met de paarden leerde mijn kind non-verbale signalen begrijpen, vertrouwen opbouwen en eigen emoties herkennen. Het verzorgen, leiden en communiceren met paarden had gelijk een effect op zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Na een tijdje zette hij stappen buiten zijn comfortzone. Nieuwe vriendschappen ontstonden, hij sprak openlijker over zijn gevoelens en kreeg meer zelfvertrouwen. Ik kan het andere ouders alleen maar aanraden!

Client

Paardencoaching

Bij Sterker Staan En Angst De Baas Zijn helpt paardencoaching kinderen om hun zelfvertrouwen te vergroten en angsten te overwinnen. Interactie met paarden biedt een veilige omgeving om emotionele uitdagingen aan te gaan, wat resulteert in veerkrachtige kinderen die beter in staat zijn om met angst om te gaan en sterker in het leven staan.

Waarom sterker staan en angst de baas zijn?

Als ouder kan het hartverscheurend zijn om te zien dat je kind worstelt met angsten, of het nu gaat om angst voor specifieke situaties, faalangst op school, stress door veranderingen in het leven, pesten op school of het ontbreken van veerkracht bij tegenslagen. Gelukkig kan coaching een krachtige en nieuwe benadering zijn om je zoon/dochter  te ondersteunen bij het overwinnen van deze angsten en het ontwikkelen van veerkracht.

Angst Voor Dieren

Ik begrijp dat sommige dieren, zoals slangen, spinnen, paarden of honden, angsten kunnen veroorzaken bij kinderen en jongeren . Samen werken we stap voor stap aan het opbouwen van vertrouwen van deze dieren. Als je zoon/dochter in paniek raakt bij het zien van een hond, zelfs als de hond niets doet, als je zoon/dochter overstuur raakt bij het zien van een spin en het liefst wil wegrennen of als je zoon/dochter graag wil paardrijden maar erg angstig is in de buurt van paarden, help ik jullie om meer vertrouwen te krijgen en de angst te overwinnen.

Angst Bij Mensen

Angst voor mensenmassa's, moeite met assertiviteit, angst voor autoriteitsfiguren, spreken in het openbaar en bepaalde mensen zijn uitdagingen die veel kinderen en jongeren tegenkomen. Met de coaching kunnen we werken aan het vergroten van het zelfvertrouwen van je zoon/dochter , het omgaan met sociale situaties en het ontwikkelen van assertiviteit. Als je zoon/dochter zich in drukke omgevingen, zoals op school of tijdens evenementen erg ongemakkelijk lijkt te voelen, erg verlegen is, moeite heeft om zich assertief op te stellen, spreken in het openbaar een grote uitdaging is voor je zoon/dochter . Hij/zij erg zenuwachtig is voor spreekbeurten of presentaties op school, dan kan coaching zeker helpen.

Angst Bij Objecten

Ik begrijp hoe ingrijpend angst voor objecten zoals naalden, bacteriën of wanorde kan zijn voor kinderen en jongeren. Is je zoon/dochter doodsbang voor naalden en injecties, waarbij hij/zij zelfs bij eenvoudige medische procedures heel angstig is, zich erg onrustig voelt bij wanorde en rommelige ruimtes, bepaalde objecten, zoals lichtschakelaars en sloten, extra controleert? Dan kan coaching zeker helpen.

Angst Bij Plaatsen

Plaatsen zoals vliegtuigen, publieke gebouwen, autorijden, ziekenhuizen, tandartsen en hoogten kunnen angst geven bij kinderen en jongeren. Vermijdt je zoon/dochter het liefst reizen met het vliegtuig vanwege intense vliegangst, lijkt autorijden lijkt veel spanning en angst bij je zoon/dochter te veroorzaken, voelt je zoon/dochter zich ongemakkelijk en angstig in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen? Dan kunnen we werken aan manieren om daar mee om te gaan.

Angst Bij Gebeurtenissen

Angst voor gebeurtenissen die weinig of geen gevaar opleveren, of gebeurtenissen die zelden voorkomen komt vaker voor dan je denkt. Met coaching kunnen we werken aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de veerkracht van je zoon/dochter , zodat het beter kan omgaan met deze angsten en met meer rust en vertrouwen kan leven. Maakt je zoon/dochter maakt zich vaak zorgen over sociale evenementen, zoals feestjes of schooluitjes, veroorzaken onverwachte veranderingen in zijn/haar dagelijkse routine veroorzaken veel angst bij je zoon/dochter , maken belangrijke beslissingen je zoon/dochter angstig, zelfs als er geen direct gevaar is? Dan kunnen we daarmee aan de gang met coaching.

Interne Angst

Angst door gevreesde gedachten, herinneringen, beelden en impulsen, en angst voor gevoelens en sensaties, zijn erg heftig voor kinderen en jongeren . Heeft je zoon/dochter vaak last van angstige gedachten en herinneringen, ervaart hij of zij intense angst bij bepaalde gevoelens en sensaties, zoals paniekaanvallen, lijkt je zoon/dochter soms emotioneel belast te zijn door bepaalde gedachten en impulsen? Dan kunnen we werken aan manieren om hiermee om te gaan en een positievere mindset te ontwikkelen, zodat hij/zij zich beter in balans voelt.

Sociale angst

Sociale angst kan kinderen en jongeren laten voelen alsof ze onder druk staan om aan verwachtingen te voldoen. Ze kunnen zich angstig en gespannen voelen, bang voor het idee dat ze niet aan die verwachtingen kunnen voldoen. Dit wordt soms sociaal evaluatieve angst genoemd. Het is belangrijk om begripvol te zijn en te helpen bij het omgaan met deze gevoelens, zodat ze zich veilig en zelfverzekerd kunnen voelen in sociale situaties.

Faalangst

Elke jongere en elk kind kent de angst om te falen. Soms is dit een goede motivatie (positieve faalangst). Maar als deze angst onredelijk wordt, kan het leiden tot slechtere prestaties dan verwacht (negatieve faalangst). In situaties waar prestaties of nieuwe dingen vereist zijn, voelt de jongere zich zo gespannen dat concentratie vermindert, creativiteit belemmerd wordt en fouten onnodig gemaakt worden, soms zelfs tot volledige blokkade. Deze angst is vaak voelbaar op school, waar prestaties regelmatig worden verwacht.

Contact

Omdat ik vrijwel de hele dag op stal doorbreng, ben ik vrij laat met reageren op de e-mail.

Wil je een gratis telefonisch informatiegesprek inplannen of wil je liever gelijk data inplannen?
Kijk dan hier verder: