Zelfvertrouwen voor kinderen met paardencoaching: hoe Sophie haar twijfels trotseerde.

Vandaag kwamen een hele lieve moeder en een 11 jarig meisje op stal voor een coaching sessie. Het was vrijwel gelijk duidelijk waarom ze kwamen. Het meisje, Sophie* is gek van paarden maar ze is erg onzeker, het liefste laat ze haar moeder het woord doen.

Paardencoaching is een geweldige methode om om te gaan met negatieve gedachten. De paarden geven vertrouwen en steun. Je gaat samen door het proces in plaats van alleen. De coach stelt alleen maar vragen waarin je je gedachten kan uitpluizen en tot positieve, helpende gedachten kan komen.

Hoe ging deze sessie?

Ik vind nieuwe situaties spannend

“Ik weet het niet..”

Bijna op iedere vraag kwam hetzelfde antwoord: “Ik weet het niet“. Sophie wist het wel, ze durfde het alleen niet uit te spreken. Na een paar rondjes gewandeld te hebben met Rose zag ik haar ontspannen. Ik zag het ook aan Rose: in het begin liep ze twijfelend mee, en stond ze een paar keer vragend stil. Nadat Sophie op Rose begon te focussen in plaats van naar mij te kijken, liepen ze vloeiend door. Met paarden wandelen, dat kan ze wel!

Pretbedervers?

Door een paar oefeningen kwamen we er achter dat Sophie niet alleen onzeker is in nieuwe situaties, ook in haar dagelijkse leven had ze veel onzekerheden. Voornamelijk de gedachte dat anderen achter haar rug om zouden praten of haar zelfs zouden uitlachen. Daar hebben we een paar leuke opdrachten voor gedaan. Hoe kan je de pretbedervers omzetten naar helpende gedachten? Sophie werd zelfs enthousiast: “In plaats van ‘ik kan het niet’, kan ik gewoon denken: ‘ik kan het wel’!” Uiteindelijk heeft ze andere vervangende gedachten gevonden, die ze op de onzekere momenten zelf wat makkelijker kan geloven: “ik kan het in ieder geval proberen!”

Fijn om over dingen te praten bij je lieverlingsdieren

Een dag na de sessie kreeg ik een berichtje van Sophie’s moeder:

Mijn dochter vond het heel fijn….. Ze was heel enthousiast. Ze zei ook dat het fijn was om over die dingen te praten terwijl haar lievelingsdieren erbij waren. Dank je wel voor deze goede ervaring voor mijn dochter…

Moeder van Sophie

*Om privacy redenen heb ik een andere naam en foto gebruikt.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *