Emotionele Doorbraak: Hoe Paardencoaching Klaas (74) Terugbracht naar Zijn Verleden

Paardencoaching is een bijzondere vorm van coaching waarbij ik paarden inzet om mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en groei. Het is een vorm van coaching die steeds populairder wordt, omdat het een diepe manier is om inzicht te krijgen in jezelf en je emoties. Zo ook voor Klaas van 74 jaar oud, die door middel van paardencoaching weer in contact kwam met zijn emoties en zijn verleden.

Klaas had een heftig verleden met zware en vervelende ervaringen uit zijn jeugd. Om deze ervaringen te verwerken, had hij een muur om zich heen gebouwd en kon hij niet meer bij zijn emoties komen. Dit uitte zich zelfs in lichamelijke klachten. Het was duidelijk dat Klaas hulp nodig had om zijn emoties en ervaringen te verwerken.

Murphy & Rose

Als coach had ik twee paarden ingezet, Murphy en Rose, die normaal gesproken hele goede vriendinnen zijn. Maar tijdens de sessie duwde Murphy Rose nadrukkelijk weg en vormde zo een muur om Klaas heen. Het was een muur tussen Klaas en Rose en een muur tussen Klaas en mij. Deze muur was erg herkenbaar voor Klaas, deze muur heeft hij al sinds zijn 6e om zich heen gebouwd.

Vervolgens zette Murphy Klaas in de veulenpositie, een beschermende positie die Klaas ook herkende als iets wat hij altijd gemist had. Dit was een belangrijk moment in de sessie, omdat de man hierdoor inzag dat zijn beschermende muur een belemmering was geworden en dat hij door deze muur moeite had met zijn emoties te voelen en te uiten.

Terug naar het verleden

We gingen verder met het onderzoeken en bespreken van de emoties en ervaringen uit zijn verleden. Zo werd dit een zware en emotionele sessie, waarbij de emoties zo zwaar werden dat Murphy zelfs op de grond ging liggen. Dit gebeurt haast nooit, alleen wanneer er echt zware energie is. Klaas vond dit heel lastig om te zien en herkende deze zware last ook. Het was duidelijk dat hij nu in de spiegel had gezien hoe hij zich dagelijks voelde.

Het mooie aan paardencoaching is dat paarden de energie van je overnemen en dit zelf veel makkelijker los kunnen laten dan dat wij dat kunnen. Wij verstoppen en negeren onze emoties snel terwijl paarden ze vrijwel gelijk laten gaan door te geeuwen, mesten, kauwen of rennen.

Na de sessie

Na deze sessie heeft Klaas inzicht gekregen in zijn emoties en ervaren dat er meer achter zijn muur zit. Hij weet nu dat bij boosheid ook verdriet en angst kunnen komen. Hij gaat de komende weken oefenen met het onderzoeken van de emoties die hij heeft gevoeld in zijn jeugd en welke nog steeds vastzitten. Dit is een belangrijke stap in zijn proces om zijn emoties te leren begrijpen en te uiten. Het is een mooi voorbeeld van hoe paarden ons kunnen helpen bij onze persoonlijke ontwikkeling en groei.

* Klaas is niet zijn echte naam en ook de afbeelding is een andere man.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *