Ademhaling op het Paard: Ontspanning en Bewustwording op het Paard – Ingrid’s Ervaring

Een sessie is ook mogelijk wanneer je op het paard zit.
Ingrid (niet haar echte naam) lest iedere week bij mij maar vertelde vandaag dat ze niet lekker in haar vel zat. Toen besloten we samen de rijles te vervangen door ademhalingsoefeningen en dingen te doen om wat meer ‘te aarden’.
Na de sessie heeft ze haar ervaring opgeschreven:

Ervaring met Maddy op 2 juni 2023.

Als eerste Maddy lekker geborsteld en geknuffeld en daarna op een dekje met alleen de teugels stappen door de bak. Ik probeer recht te blijven zitten want in mijn hoofd ben ik al aan het bedenken dat ik eraf ga vallen. Ik voel niet echt de balans en ben krampachtig bezig om te blijven zitten. Hoe druk kan je in je hoofd zijn om maar niet van het paard af te vallen. Evy heeft Maddy vast aan de teugel dus dat geeft na een paar rondjes al een klein beetje een veilig gevoel.

Na een aantal rondjes stappen moet ik de teugel loslaten en mezelf helemaal uitstrekken met de handen in de lucht. Help, dat is heel eng want ik heb absoluut nog geen balansgevoel. Daarna gaan we verder met uitstrekken en rustig ademen naar de buik. Handen op de buik om daarheen te ademen. Na een aantal rondjes durf ik het toch mij zelf goed uit te strekken, met de handen in de lucht en rustig naar mijn buik te ademen. Er komt heel veel spanning los in mijn lichaam want ik ben zeker twee rondes aan het gapen. Elke keer komt er weer een nieuwe diepe gaap van onder uit mijn buik als ik mij uitrek en naar mijn buik adem. Maddy is zo relaxt en zo braaf dat ik mezelf nu wel durf te strekken en naar mijn buik te ademen zonder dat ik denk dat ik van Maddy afval. Mijn hersens draaien al minder overuren.

De volgende ronde is één worden met je paard. Ik hoef me niet meer uit te strekken met de handen in de lucht en naar beneden maar adem nu rustig naar mijn buik en probeer al mijn spieren te ontspannen. Voel goed wat erin mijn lichaam gebeurd en waar ik nog spieren aanspan. Ik leer hoe mijn lichaam aanvoelt als ik een spiert aanspan in mijn benen bijvoorbeeld of dat mijn lichaam heel ontspannen is als ik op Maddy zit. Ik luister naar de vogels om mij heen en luister naar de stappen die Maddy in de bak zet. Ik concentreer op die stappen en hoe ik beweeg op en samen met Maddy. Ik voel mijn billen op haar rug en ik voel mij steeds relaxter en adem nog dieper. Ik visualiseer dat ik adem naar de voorpoten van Maddy en voel dat als ik diep inadem ik zelfs één word met Maddy. Het lijkt net alsof ik Maddy ben die aan het lopen is. Mijn hele lichaam ontspant zich en volgens Evy is Maddy aan het afkauwen wat betekent dat de spanning uit mijn lichaam wordt afgevoerd. Ik vertrouw volledig op Maddy hoe zij loopt en beweegt en voel mij in verbinding met haar. Ik kom in een soort bubbel terecht wat voelt als een hele fijne relaxte energie. Ik zit niet meer in mijn hoofd maar voel alleen maar Maddy, het lopen en mezelf!

Na de les was ik super relaxt. Niet meer in mijn hoofd maar in verbinding met mijn hart. Hoeveel stress en blokkades kan je in je lichaam hebben zonder dat je je daar echt bewust van bent. Een hele leerzame les die je natuurlijk ook in je dagelijks leven kunt toepassen. Het bewust worden van de spanning in je hoofd en lichaam, het ademen en focussen om weer in contact met jezelf te komen in verbinding met je hart-energie. Alleen de bewustwording van zo’n les geeft al zoveel voldoening en positieve energie! Als je in verbinding met jezelf bent en in verbinding met het paard dan is rijden zoooo fijn om te doen. Je energietrilling wordt verhoogd, je voelt je blij en onbezorgd en de zware energie van de angst valt van je af. Blokkades in je energie ruim je zo samen met je paard zelf op. Zeg maar mindfulness in de praktijk. 

Ik doe al jaren aan yoga en meditatie maar de ervaring met Maddy heeft mij een heel andere kijk gegeven op hoe je ook op een andere manier in verbinding met jezelf kan komen. Bewustwording!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *