Emoties en Ontdekkingen: Sharon’s ervaring met Paardencoaching

Ze kwam binnen met een heftig verhaal: Sharon* van 29 jaar oud. Want waar had ze geen last van? Een vervelend verleden, een hoop hokjes waar ze in past (hoogsensitief, ADHD, etc.), en emoties die alle kanten op schieten. Coachen met paarden leek haar wel grappig, maar ze is al jaren een paardentrainer dus ze denkt niet dat ze daar open voor staat.

Paardencoaching is een hele andere manier van omgaan met paarden. In plaats van het trainen en beïnvloeden van de reacties van het paard, sta je nu juist open voor zijn reacties. Paarden zijn hele goede spiegels die erg confronterend zijn als je je kwetsbaar opstelt. Daarnaast voelt een paard spanningen en emoties een stuk beter dan een mens.

Hoe ging deze sessie?

“Oef, dit is nu al confronterend”

Terwijl Sharon haar emoties uitgebreid bekijkt en letterlijk een plekje geeft, zie je dat ze moet slikken. Nu ze door het patroon heen kon lopen, werd al een hoop duidelijk. “Oef, dit is nu al confronterend”. Wat zich in haar hoofd en lichaam afspeelde, zag ze nu letterlijk terwijl ze er doorheen liep.

Rose komt ondersteunen

De volgende opdracht: waar voel je deze emoties? Rose komt ondersteunen tijdens deze opdracht. Terwijl Sharon en Rose bij de verschillende emoties staan probeert Sharon te onderzoeken waar ze haar emoties het diepst voelt, is het haar maag, haar hoofd, of ergens anders? Zodra ze denkt te weten waar ze het voelt, beaamd Rose dit gelijk door ontspannen af te kauwen en wanneer Sharon nog twijfelt, laat Rose zien waar zij de meeste spanningen voelt.

Een plekje geven

Na deze oefeningen kon Sharon haar emoties in haar lichaam benoemen en veranderde ze ook het patroon in de bak. Ook hier hebben we weer een oefening mee gedaan, waarbij Rose erg duidelijk werd en net zo lang bij een van de emoties bleef hangen tot Sharon dit voor zichzelf een plekje kon geven. Dit bleef confronterend maar op een goede manier. Daarna hebben we besproken hoe Sharon dit in haar dagelijkse bezigheden mee kan nemen.

*Om privacy redenen heb ik een andere naam en foto gebruikt.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *