De kudde is zo sterk als het zwakste lid. Paarden hebben een relaxte maar goed functionerende kudde nodig om hun overlevingskansen te vergroten.
“Paarden werken samen?” Was een van de eerste vragen in een teambuildingsessie. “Ja, zeker!” was mijn antwoord. Ik zal uitleggen wat ik bedoelde. Paarden doen en denken nog steeds alsof ze in groepen op de steppe leefden. Dit is te zien aan hun behoefte aan beweging, hun alertheid op de omgeving en ook hun bijzondere drang om samen te zijn om samen op te letten:
– Wanneer een groepje paarden slaapt, controleert de andere groep constant of de omgeving veilig is.
– Wanneer een leidende merrie naar de drinkplaats gaat, volgen een paar jongere dieren haar op de voet, zonder ook maar iets aan te geven. Deze merrie laat zien wat er moet gebeuren om goed en gezond door de dag te komen.
– Wanneer een van de jongere dieren opschrikt en wegrent, kijken de meeste leden van de kudde niet op, maar wanneer een van de oudere, sensitievere dieren opschrikt en wegrent, gaan ze allemaal, zonder te controleren of hij of zij gelijk had: als dat gevoelige, oudere dier gaat, dan is er wel degelijk iets aan de hand.
– Zo heb je ook altijd een hengst die de achterliggende dieren naar voren doormiddel van opjagen terug de groep in helpt. Wanneer andere, jongere hengsten, de merries lastig komen vallen, is het zijn taak om zijn groep te beschermen.
Dit zijn een paar voorbeelden van hoe de rangorde in de kudde werkt, de kudde straalt rust en vertrouwen uit, iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Meestal is er bij ons op de werkvloer ook een hiërarchie. Onbewust zijn er een hoop taakverdelingen en ongeschreven afspraken. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En voelt iedereen zich op zijn gemak bij zijn of haar positie? Hebben jullie in de groep ook sensitievere, leidende en jagende mensen?
Wat gaan we doen?
Er zijn verschillende opdrachten waar we mee kunnen werken. Welke opdrachten ik kies, is afhankelijk van de wensen van de groep. Er zijn opdrachten die de verbinding en samenwerking in de groep beter maken. Er zijn opdrachten die de communicatie in de groep beter maken. Er zijn opdrachten die de rolverdeling duidelijk maken, waarbij het paard een spiegel is waar je ziet wie er op welke manier leiding geeft. Er zijn opdrachten die laten zien of je leidend, jagend of meegaand bent.
Praktische informatie
- De workshop duurt 4 uur, inclusief een gezellig bakje koffie, thee, of fris om jullie energiek te houden.
- Het is mogelijk om de workshop langer te laten duren (bv bij grote groepen)
- De kosten bedragen € 400, – tot 20 deelnemers, met een toeslag van €25, – per extra deelnemer.
- We bieden deze workshop op een privélocatie aan om een ontspannen en persoonlijke sfeer te garanderen.
Contact
Omdat ik vrijwel de hele dag op stal doorbreng, ben ik vrij laat met reageren op de e-mail.
Wil je een gratis telefonisch informatiegesprek inplannen? Kijk dan hier verder: