Burn-out Hersteltraject: Een Persoonlijk Pad naar Herstel en Groei
Iedereen ervaart een burn-out anders. Iedereen heeft zijn eigen behoeften en wensen bij het herstellen van een burn-out. Dit programma is volledig op maat gemaakt om aan jouw specifieke behoeften en doelen te voldoen. We gaan eerst samen zitten aan een persoonlijk doel en een persoonlijk plan.
Voordat je begint aan een programma of tijdens je deelname eraan, is het belangrijk om dit af te stemmen met jouw zorgprofessional. Dit programma is geen vervanging voor de zorg van een gekwalificeerde psycholoog of therapeut. Ik werk graag samen met jouw zorgteam om ervoor te zorgen dat ons programma jouw herstel op een veilige en effectieve manier ondersteunt.
Overleg dus ook met jouw zorgteam wanneer jij denkt dat je aan dit programma mee kunt doen en begin er niet te vroeg aan.
Ik vind het belangrijk dat het programma zelf in elkaar gezet wordt door de persoon die het programma volgt. De ene heeft meer behoefte aan ontspanningsoefeningen en wilt zichzelf stimuleren door op stal mee te helpen en de ander wilt juist wat meer grens bewakende oefeningen doen en willen zelf verder niks.
Je kunt het programma dus helemaal zelf in elkaar zetten en zo lang maken als je zelf wilt. Voorbeelden om aan te werken zijn:
- Maak kennis met paarden en begrijp hoe ze zich gedragen om zelf een met de natuur te zijn.
- Leer ademhalingsoefeningen om te ontspannen.
- Oefen ademhalingstechnieken terwijl je op de paarden zit.
- Doe aardingsoefeningen om een band met de natuur te voelen.
- Neem tijd voor stilte bij de paarden om over jezelf na te denken.
- Ontdek je kernwaarden en toekomstdromen.
- Denk na over je rollen en verantwoordelijkheden in het leven.
- Leer hoe je je grenzen kunt stellen en zonder woorden kunt communiceren.
- Analyseer wat je stress bezorgt.
- Ontdek je persoonlijke sterke en zwakke punten.
- Leer hoe je je sterke punten kunt gebruiken en valkuilen kunt vermijden.
- Word je bewust van jezelf.
- Help bij de verzorging van paarden.
- Denk na over de balans tussen werk en herstel.
- Identificeer wat energie geeft en wegneemt.
- Help bij de intensievere taken voor de paarden.
- Leer hoe je fysieke en mentale grenzen kunt beheren.
- Focus op je taken en behaal persoonlijke doelen.
- Denk na over je herstelreis en groei.
Femke heeft zelf onderstaand programma in elkaar gezet:
Femke’s persoonlijke programma:
Week 1-3: Herstelfase
Week 1: Mijn eerste week in het programma was een zachte, maar fascinerende introductie tot de wereld van de paarden. Op de eerste dag heb ik de paarden geobserveerd terwijl ze rustig in hun kudde waren, en ik heb geleerd hoe ze communiceren door hun gedrag. Het was verbluffend om te zien. De volgende dag was spannend omdat ik op een paard stapte en we begonnen met ademhalingsoefeningen. Dit hielp me ontspannen en meer bewust te worden van mijn ademhaling. Ik leerde zelfs technieken om mijn spanning los te laten terwijl ik op een wiebelend paard zonder zadel zat. Het was een uitdaging, maar het bracht me een gevoel van rust en balans, wat belangrijk is in mijn herstelproces.
Week 2: In mijn tweede week verdiepte ik mijn verbinding met de natuur en de paarden. Ik deed aardingsoefeningen zonder zadel op het paard, en dit was een ongelooflijke ervaring. Met mijn ogen dicht voelde ik de bewegingen van het paard en de aarde onder me. Het was een echte verbinding met de natuur. Ik bleef ook werken aan mijn ademhalingsoefeningen op het paard, wat me hielp ontspannen. Deze week gaf ook tijd voor zelfreflectie en het verkennen van mijn gevoelens en ervaringen. De momenten van stilte bij de paarden gaven me ruimte om diep na te denken. Het was een kans om een band met de paarden te vormen en mijn innerlijke emoties en gedachten te verkennen.
Week 3: Mijn derde week bracht verdieping en herhaling van de aardingsoefeningen en ontspanningsoefeningen met de paarden. Het proces werd intenser, met langere sessies. Dit stelde me in staat om te groeien en te herhalen wat ik in de vorige weken had geleerd. Het gaf me de kans om de connectie met de paarden te versterken en verder te bouwen aan mijn innerlijke rust en balans. Het voelde als een essentiële stap in mijn reis naar herstel en groei.
Week 4-6: Leerfase. Voorkomen van toekomstige burn-outs en persoonlijke groei
Week 4: In de vierde week van het programma ging ik dieper in op het ontdekken van mijn persoonlijke kwaliteiten en valkuilen, met de ondersteuning van paarden. Ik begon de week met de vertrouwde ontspanningsoefeningen uit de eerste weken. Het doel was om mijn bewustzijn te vergroten met betrekking tot persoonlijke patronen die stress en burn-outs kunnen veroorzaken, met de intentie toekomstige uitputting te voorkomen. Ik richtte me op de volgende aspecten:
- Kernwaarden en Langetermijndoelen: Ik identificeerde mijn kernwaarden en langetermijndoelen en onderzocht of ze overeenkwamen met mijn huidige levensstijl en carrièrekeuzes. Dit hielp me mijn richting en prioriteiten beter te begrijpen.
- Rollen en Verantwoordelijkheden: Ik bracht mijn verschillende rollen en verantwoordelijkheden in zowel mijn persoonlijke als professionele leven in kaart. Dit proces hielp me bij het identificeren van overbelasting en gaf me inzicht in welke veranderingen nodig waren.
Week 5: In de vijfde week heb ik opnieuw de ontspanningsoefeningen uit de eerste weken herhaald. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik grenzen kan stellen en zonder woorden kan communiceren, met de hulp van de paarden. We bespraken grensoverschrijdende ervaringen en mijn persoonlijke groei. De focus lag op het versterken van mijn vermogen om mezelf te beschermen tegen overbelasting. We analyseerden ook specifieke situaties, mensen en gedachten die regelmatig stress veroorzaakten, waardoor ik een dieper begrip kreeg van de oorzaken van stress.
Week 6: De zesde week begon opnieuw met de ontspanningsoefeningen uit de eerste weken, en dit keer ging ik dieper in op het benutten van mijn kwaliteiten, het vermijden van valkuilen en het vergroten van mijn zelfbewustzijn, met de hulp van de paarden. Deze fase was gericht op het behouden van controle over mijn welzijn en groeien, zowel in mijn persoonlijke leven als op het werk. De benaderingen en oefeningen waren op maat gemaakt, afgestemd op mijn individuele behoeften en valkuilen. Ik werkte aan het aanpakken van persoonlijke uitdagingen en het versterken van mijn sterke punten, zoals bijvoorbeeld planningsvaardigheden en zelfassertiviteit. Het was een persoonlijke groeiervaring die me hielp mijn individuele doelen te bereiken.
Week 7-12 Re-integratiefase. Terugkeer naar een normaal leven en werk met nieuwe vaardigheden
Week 7: In de zevende week, verdeeld over 2 dagen per week en 3 uur per dag, begon ik met eenvoudige taken zoals borstelen en voeren van paarden. Ik reflecteerde over de grenzen die ik had gesteld en de fysieke activiteit die ik had ondernomen, terwijl ik bewust werd van mijn energieniveaus. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
Week 8: In de achtste week, ook verdeeld over 2 dagen per week, maar nu 3,5 uur per dag, nam ik deel aan meer taken, zoals stal opruimen en eenvoudige verzorgingstaken. Ik onderzocht de balans tussen activiteit en herstel. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
Week 9: Week negen omvatte dezelfde structuur, met 2 dagen per week en 3,5 uur per dag. Ik bleef verzorgingstaken uitvoeren en voegde lichte fysieke inspanning toe. Reflectie over de balans tussen werk en herstel en het identificeren van energiegevers en -vreters stonden centraal. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
Week 10: De tiende week bouwde voort op de vorige, met dezelfde tijdsduur van 2 dagen per week en 3,5 uur per dag. Ik nam deel aan intensievere taken zoals paarden wassen en poetsen, terwijl ik me bewust werd van zowel fysieke als mentale grenzen. We keken naar het behouden van evenwicht en het beheren van fysieke activiteit. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
Week 11: In de elfde week, verdeeld over 2 dagen per week en 4 uur per dag, bleef ik taken uitvoeren zoals mesten en voeren. Ik bewaakte mijn concentratie en energieniveau terwijl ik lessen leerde en persoonlijke mijlpalen bereikte. Ik bereidde me voor op de laatste fase van het programma. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
Week 12: De laatste fase, week twaalf, bestond uit 2 dagen per week en 4 uur per dag. Hier nam ik deel aan de laatste activiteiten, reflecteerde ik over mijn herstel- en groeireis en bekeek ook hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling kon voortzetten en blijven groeien na het programma. Als er punten waren waar ik extra ondersteuning bij nodig had, pakten we de paarden er weer bij voor een gerichte oefening.
- De data dat je wilt kun je gewoon inplannen in mijn online agenda.
- Ik geef deze workshop op een privélocatie aan om een ontspannen en persoonlijke sfeer te garanderen.